Biscotti (/bɪˈskɒti/; Italian pronunciation: [bisˈkɔtti]; English: twice
cooked), also known as cantuccini (English: coffee bread), are
twice-baked cookies (or biscuits) originating in the Italian city of Prato. The biscuits are oblong-shaped
almond biscuits, made dry and crunchy through cutting the loaf of dough while
still hot and fresh from baking in the oven.
"Biscotti" is the plural form of biscotto. The word
originates from the medieval Latin word biscoctus,
meaning "twice-cooked/baked." It defined oven baked goods that were
baked twice, so they were very dry and could be stored for long periods of
time. Pliny the Elder boasted that such goods
would be edible for centuries. Such nonperishable food was particularly useful
during journeys and wars, and twice baked breads were a staple food of the Roman Legions
Non chiamateli cantucci altrimenti i pratesi si arrabbiano. Il nome
originale è semplicemente quello di biscotti di Prato, preparati con abbondanza
di mandorle, diventati erroneamente famosi per essere veramente buoni solo se
consumati inzuppati nel Vin Santo.
Sì perché, a ragion veduta, i buongustai più attenti affermano che, in
questo modo, si rovinano due prodotti di grande nobiltà: il vino, poiché frutto
di un lavoro certosino, che non merita di essere “sporcato” da briciole di
pasta; ed il biscotto, che altrimenti pare non essere un prodotto completo
senza l’aggiunta del nettare alcolico.
Consumati in abbinamento, mangiando uno e bevendo l’altro, sono però un
matrimonio ben riuscito.
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